stroomvoorziening van de micro:bit

microbit battery holder usb cable.jpg

Als je micro:bit met de usb kabel aan je computer verbonden is, wordt de stroomvoorziening via deze kabel geregeld

 

Als je micro:bit met bluetooth aan je computer of tablet verbind, of je wilt je geprogrammeerde micro:bit gebruiken zonder computer of tablet, dan moet een batterijhouder worden aangesloten via de witte connector van de micro:bit

gebruik van micro:bit met tablets (m.b.v. bluetooth)

Veel scholen hebben de beschikking over tablets i.p.v. computers en laptops. De verbinding met de micro:bit is dan draadloos met bluetooth. Hein Verhagen (Fontys PABO Den Bosch) heeft in samenwerking met OHO (Onderwijs Helpt Onderwijs) en NXP een micro:bit handleiding ontwikkeld waarin een goede instructie staat voor het verbinden (pairing) van een micro:bit aan een tablet. De handleiding vervolgt met een eerste kennismaking met het programmeren van micro:bit.

Download hier de handleiding 

download je script met één klik naar de micro:bit

een-klik.pngMet de nieuwe app MakeCode for micro:bit (alleen voor Windows 10) zet je een programma voortaan met één klik op jouw micro:bit. De tijd van het eerst klikken op de knop Downloaden, het openen van de map met downloads en het kopiëren van het hex-bestand naar de micro:bit (drie stappen!) is teruggebracht naar welgeteld één stap.

De bètaversie van de app is in Windows te vinden in de Microsoft Store.

makecode-app.png

Installeer de app in Windows en klaar is Kees.

Helemaal klaar?

Het kan zijn dat je nog een oudere micro:bit hebt met een oudere firmware versie. De firmware is de software die altijd op de micro:bit staat en bijvoorbeeld de communicatie via de USB-poort regelt. Op https://makecode.microbit.org/device/windows-app/troubleshoot staat duidelijk hoe je dit kan nagaan en hoe je de nieuwste versie van de firmware op de micro:bit moet zetten, dit wordt ook uitgelegd in een kort filmpje.

Waar is het hex-bestand?

Vanaf nu staat het programma met één klik op de micro:bit, maar waar is het hex-bestand dan gebleven?

makecode-app-opslaan.png

Vroeger vond je het hex-bestand in de downloads map van je computer. Nu moet je het programma opslaan met het icoontje Opslaan:

Je moet het programma een naam geven en je kan kiezen in welke map het bestand wordt opgeslagen.

Data van micro:bit naar laptop

makecode-app-voorbeeld.pngEen andere functie is dat je nu vrijwel direct data die door de micro:bit wordt gegenereerd direct via de USB-poort naar je laptop kan sturen. Met dit voorbeeld wordt iedere seconde het lichtniveau gemeten en naar je laptop gestuurd.

Het is trouwens jammer dat deze laatste schermafdruk nog via https://makecode.microbit.org/ gemaakt moest worden. De functie Schermafdruk Downloaden zit (nog?) niet in de nieuwe app. Typisch gevalletje bèta-versie.