micro:bit in Nederland
Welkom bij deze micro:bit community NL als verzamelplek van alles wat met micro:bit te maken heeft. Hierin worden gebruikers van de micro:bit bij elkaar gebracht voor het delen van kennis m.b.t. de micro:bit, de hulpmiddelen, voorbeeld-projecten en het ontwikkelen van de lesmethoden en lesmateriaal en nog veel meer.
De ontwikkeling van micro:bit is een geweldig initiatief dat in het voorjaar van 2016 is gelanceerd door de BBC en vele partners (zie het micro:bit team) waarbij alle 11 jarigen in de UK (ca. 780.000) een micro:bit hebben gekregen via de scholen (75% van de scholen in de UK zijn aangesloten).
De Micro:bit Education Foundation is opgericht in de UK om het gedachtengoed verder de toekomst in te dragen en te coördineren bij de introductie in diverse andere landen. DevLab Academy is hiervoor als country partner verbonden aan de Foundation met als doel de introductie in Nederland te coördineren. Voor meer informatie over de micro:bit zie de microbit.org website.
Samenwerking
Voor een duurzame introductie van computational thinking en micro:bit in het onderwijs hebben we een samenwerkingsverband opgezet met bedrijven, instellingen en scholen, waarin we werken aan de aspecten die nodig zijn om e.e.a. te realiseren. Door de pilots die we met zowel PO als VO scholen draaien leren we de toegevoegde waarde van micro:bit en de impact die het heeft in het onderwijs. Bovendien geeft het ons inzicht in de aspecten die nog verbeterd kunnen worden om de introductie voor scholen en docenten te vergemakkelijken.
Naast de vele scholen hebben we de volgende samenwerkingspartners:
“NXP vindt het belangrijk om kinderen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met programmeren en daarmee de digitale geletterdheid van kinderen te vergroten. Want na goed kunnen lezen, schrijven en rekenen is het kunnen programmeren voor veel (toekomstige) beroepen een vereiste. NXP vindt techniekpromotie - inclusief het leren programmeren - op scholen daarom erg belangrijk en steekt daar veel tijd en energie in.” aldus Johan de Groote, Senior program director bij NXP.
Mitch Gielen, eigenaar MobieleExitRoom: "Techniek toegankelijk maken voor kinderen vinden wij belangrijk. Voor ons is de escaperoom een speciaal project, omdat we op deze manier onze creativiteit in kunnen zetten om kinderen te leren over techniek"
“We vinden het belangrijk als kinderen enthousiast raken van technologie. En wellicht kunnen we in de toekomst micro:bit-kinderen dan verwelkomen als nieuwe Simac-collega’s.” Eric van Schagen, CEO Simac
Chris Dorna, CodeKids: "Ik vind het belangrijk dat kinderen kennismaken met de principes die nodig zijn om te programmeren (Computational Thinking). Kinderen leren niet om te programmeren, maar programmeren om te leren. De vaardigheden die ze hierbij ontwikkelen komen ook van pas bij het bakken van een appeltaart of het schrijven van een werkstuk. De micro:bit biedt volop mogelijkheden tot physical computing waardoor kinderen worden aangemoedigd om nieuwe toepassingen te bedenken."
De introductie van micro:bit in Nederland wordt mede mogelijk gemaakt door: