BYOR Easyboard micro:bit

Solly Systems {http://www.byor.nl/} lanceerde onlangs een belangrijke upgrade van hun Built Your Own Robot (BYOR) systeem. De eerste versie dateert uit het pre-micro:bit tijdperk en is een computerbordje van 8 x 8 cm met daarop vier ingangen en vier uitgangen. M.b.v. snoertjes sluit je hier eenvoudig input- en output-onderdelen op aan. Hierbij reageert output 1 op input 1, output 2 op input 2 etc.

 

byor-systeem.jpgDe verschillende onderdelen (draaiknoppen, lichtsensoren, geluidsensoren, stappenmotoren, servo’s, luidsprekers etc.) zitten op ronde printplaatjes die eenvoudig met splitpennen bevestigd kunnen worden. Hierdoor is het supereenvoudig om van een paar dozen, melkpakken etc. een echte robot te bouwen.

Op het nieuwe Easybord is de Arduino vervangen door computerchips die op het bord zijn bevestigd en vinden we een connector waarin een micro:bit geplaatst kan worden. Zonder micro:bit werkt het Easybord nog steeds als vanouds en heb je binnen de kortste keren een melkpak dat beweegt op licht of geluid.

 

Als de micro:bit wordt aangesloten dan neemt deze de hele besturing over en kan de robot geprogrammeerd worden via de standaard-editor van de micro:bit op http://makecode.microbit.org.

byor-robot.jpg

In- en uitgangen

Iedere in- en uitgang van het Easyboard heeft een eigen pin op de micro:bit. Voor de ingangen zijn dit de pinnen P0 t/m P3 en voor de uitgangen de pinnen P13 t/m P16. De sensoren en de output-onderdelen (actuatoren) werken digitaal en analoog. Hiermee worden echter alle mogelijkheden van de micro:bit gebruikt. Een deel van de pinnen heeft namelijk meerdere functies en als je bijvoorbeeld P3 gebruikt als analoge input dan moet je het display van de micro:bit uitschakelen. Door het beperkte aantal geschikte poorten op de micro:bit heeft de nieuwe Byor twee in- en uitgangen minder dan de oude Byor.

Het is erg jammer dat P0 niet meer gebruikt kan worden voor het aansluiten van een luidspreker. Alhoewel veel leerkrachten dit mogelijk als een groot voordeel zullen ervaren, was een luidsprekertje op het EasyBoard door leerlingen enorm gewaardeerd.

Het laatste minpuntje is de wat onlogische nummering van de aansluitingen op het EasyBoard. Deze telt namelijk van beneden naar boven, waarbij het ook niet helpt dat deze nummers op de achterkant van het board staan en niet op de voorkant. Watervaste stift en een vaste hand zijn hiervoor echter een eenvoudige oplossing.

Conclusie

De BYOR was al een succes in het onderwijs en met het nieuwe Easyboard (dat ook nog eens goedkoper is dan het oude board) kan je leerlingen van de groepen 5 t/m 8 hun eigen robot laten bouwen. Dat de nieuwe Byor vier in- en uitgangen heeft in plaats van zes doet niets af aan de creatieve mogelijkheden. Vanaf groep 7 kunnen leerlingen hun robot ook nog eens via de micro:bit programmeren waarbij de elektrische verbindingen eenvoudig te maken zijn. Ook de sensoren en de motoren werken in één keer en goed, iets wat helaas niet altijd gezegd kan worden van andere micro:bit sets!

Meer informatie: https://www.byor.nl/

 

micro-bit meetup.pngmicro:bit meetup tijdens Codeweek

woensdag 16 oktober 2019

@Microsoft, Evert van de Beekstraat 354, 1118 CZ Schiphol

Op woensdagavond 16 oktober is er van 18:00 tot 21:00u. op een nog te bepalen plaats de eerste Nederlandse micro:bit meetup voor iedereen die iets van de micro:bit wil laten zien, ervaringen wil uitwisselen of gewoon eens andere micro:bit enthousiasten wil ontmoeten.

aanmelden   

How to raise an inventorHow to raise an inventor logo.png

vrijdag 21 juni 2019

Dynamo, Catharinaplein 21, Eindhoven

DevLab en Codekids.nl hebben als Nederlandse organisaties meegedaan aan een Europees project waarin lesmateriaal is ontwikkeld en getest op scholen in 4 landen. Het betreft hier lesmateriaal op het gebied van techniek-onderwijs met als doelgroep de leeftijdscategorie 9-14 jaar. Er zijn verschillende modules ontwikkeld:

Op vrijdag 21 juni 2019 is het project afgesloten met een slotevenement in het gebouw van Dynamo in Eindhoven, waarin aandacht wordt besteed aan de resultaten van het project. Pauline Maas gaf een boeiende presentatie over het leren van technische vaardigheden op school. Aansluitend konden bezoekers kennismaken met de nieuw ontwikkelde lesmodules, de ontwerpers spreken en workshops volgen om kennis te maken met de modules.

DSC00605.jpg DSC00606.jpg DSC00668.jpg DSC00711.jpg

Voorafgaand aan het evenement was er een 3 daagse Makeathon waarin de kennis uit de lesmodules door (internationale) leerlingen wordt gebruikt om zogenaamde Rube Goldberg Machines te maken/bouwen. Op het "How to raise an inventor" evenement werden alle machines aan elkaar geschakeld, en werd het resultaat van deze Makeathon omgetoverd tot een adembenemende demonstratie.

DSC00684.jpgDSC00685.jpgDSC00686.jpgDSC00687.jpgDSC00688.jpgDSC00689.jpgDSC00690.jpgDSC00691.jpg

Ook bij Korein Kinderplein (locaties Aldendriel en Keverberg), onderdeel van Wij Zijn Jong, is hard gewerkt aan Rube Goldberg machines, die werden opgenomen in de demonstratie op het slotevenement.

Bekijk meer foto's en de video (4,5 min) van de hele afsluitende week:

Makeathon 18-20 Juni en How to raise an inventor evenement 21 juni 2019. foto's    video   

 

Erasmus plus 2_0.png

Dutch Technology Week

zaterdag 25 mei 2019

Best, campus Philips Healthcare, Greenhouse

DTW 2019.png

Op zaterdag 25 mei van 11.00-17.00 opent Philips in Best – onderdeel van Philips Innovation Center Eindhoven – haar deuren als ‘Hotspot’ op de ‘High Tech Ontdekkingroute’. Iedereen is welkom! Tijdens deze open dag zal micro:bit aanwezig zijn in het Greenhouse op de campus van Philips Healthcare, met:

  • de op micro:bit gebaseerde escape-room: Time Machine
  • een micro:bit programmeer workshop

Open de plattegrond van de campus, en klik op het Greenhouse (in het midden) voor meer informatie.

 

Dutch Technology Week

4-9 juni 2018

Eindhoven regio

De 7e editie van de Dutch Technology Week (DTW) is van 4 t/m 9 juni 2018. Tijdens deze week worden wonderlijke en innovatieve technologieverhalen verteld.DTW 2018.png

Vorig jaar heeft DevLab Academy als onderdeel van de Dutch Technlogy Week (DTW) een op micro:bit gebaseerde escape room ontwikkeld om micro:bit op een ludieke manier onder de aandacht te brengen. Deze escape room is mogelijk gemaakt door de support van de bedrijven NXP, Philips, ICT-group en Deloitte. Voor meer info zie deze link.

Dit jaar pakken we opnieuw uit op de DTW met een gaaf micro:bit project, weer met ondersteuning van high-tech & ICT bedrijven, en deze keer ook met 23 scholen die in totaal zo'n slordige 1000 maakprojecten realiseren gebaseerd op micro:bit. Klik hier voor meer informatie over het project.

Het belooft een mooi spektakel te worden. De 'muur' van projecten zal op de volgende evenementen te zien zijn:

  • ma 4 juni: officiële opening DTW (dit is een besloten bijeenkomst voor mensen uit de High-Tech industrie en politiek)
  • do 7 juni: AutoTech, Automotive Campus, Helmond (alleen voor scholen die zich hebben aangemeld voor workshops)
  • za 9 juni: HighTech Ontdekkingsroute (vrije inloop voor iedereen), inclusief micro:bit workshop, High Tech Campus, Philips gebouw 34, Eindhoven
  • za 9 juni: HighTech Ontdekkingsroute (vrije inloop voor iedereen), inclusief micro:bit workshop, Automotive Campus, Helmond

Zie ook de VLOG's over de lopende activiteit op: blog

Dit "micro:bit @ DTW 2018" project wordt mede mogelijk gemaakt door:

NXP.png     Philips logo 3992835566_34a57f6492_o.jpg     Simac_logo_rgb.jpg     Van Mierlo logo 2480x445.png