micro:bit V2
nieuwe versie met toegevoegde functies en verbeteringen
januari 2021
Eind november 2020 is de micro:bit V2 uitgebracht, met een aantal gave nieuwe functies. Aanvankelijk was de V2 nog slecht leverbaar maar inmiddels is dat beter. Vandaar dat we nu even de nieuwe eigenschappen van de micro:bit V2 belichten.
Alle oorspronkelijke functies/sensoren/eigenschappen zijn nog steeds aanwezig en daar zijn de volgende nieuwigheden aan toegevoegd:
- aan/uit schakelaar (lang drukken op de voormalige reset knop schakelt de micro:bit uit, waarmee je je batterij spaart)
- microfoon die het mogelijk maakt om op geluid te reageren
- een luidspreker, je hoeft dus geen externe luidspreker meer aan te sluiten
- een ‘aanraak’ knop (touch button), het logo aan de voorkant van de micro:bit is nu goudkleurig (geleidend materiaal) waardoor de micro:bit kan detecteren of het logo aangeraakt wordt. Naast de knoppen A en B is dit dus een extra mogelijkheid om een actie starten
- een led indicator die aangeeft of de micro:bit aan of uit staat, zit achterop naast de usb connector
- inkepingen in de zogenaamde edge connector, zodat krokodillenklemmen makkelijker op hun plek blijven zitten
- de processor is sneller, dus je programma wordt ook sneller uitgevoerd
- er is meer geheugen aanwezig waardoor je grotere programma’s kan laden
- 4 (i.p.v. 3) in/uitgangen die analoog gebruikt kunnen worden
- Bluetooth 5.0 wordt ondersteund (was Bluetooth 4.0)
- de uitgangen kunnen 200mA leveren aan aangesloten externe componenten (was 90mA), hierdoor wordt de besturing van b.v. een servomotor betrouwbaarder
Een hele lijst aan verbeteringen en uitbreidingen. De MakeCode editor is ook vernieuwd om het programmeren van de nieuwe functies mogelijk te maken. De meeste uitbreidingen in de editor zijn nu nog in het Engels, maar dat gaat nog veranderen.
Toevoegingen in het menu invoer:
- actie als gevolg van geluid: ‘on loud/quiet sound’
- actie als gevolg van het aanraken van het logo: ‘on logo pressed/touched/released/long pressed’
- de parameter: ‘logo is pressed’ (waar of niet waar)
- een variabele die aangeeft hoeveel geluid door de microfoon gemeten wordt: ‘sound level’
- een functie om de drempelwaarde voor het geluid in te stellen t.b.v. de actie ‘on loud/quiet sound’: ‘set loud/quiet sound threshold to <getal>’
Hoe herken je de nieuwe micro:bit V2 aan zijn uiterlijk? Er zijn meerdere verschillen, maar dit zijn de meest opvallende:
- voorkant
- de edge connector met inkepingen valt het eerst op
- het logo is nu goudkleurig
- rechtsboven de 5x5 led matrix zie je een heel klein microfoontje
- achterkant
- de processor is schuin geplaatst
- er is een schuin geplaatste luidspreker te zien (het wat dikker component in het midden)
- de antenne is schuin geplaatst en goudkleurig
- rechtsonder vind je ene opdruk met “V2”
NB: heb je nog 'oude' hex bestanden die je wilt laden op een micro:bit V2, importeer dit hex bestand dan eerst in de nieuwe editor, en download het dan naar de micro:bit.
Veel plezier met programmeren en het benutten van de nieuwe functies !!
Cursus programmeren
voor leerkrachten en docenten
september 2020
We hebben gemerkt dat sommige leerkrachten en docenten behoefte hebben aan een gedegen introductie op het vakgebied programmeren, om er vervolgens ook les in te kunnen geven. Het belang hiervan komt voort uit de wens om de vaardigheden Computational Thinking een plek te geven in het onderwijs.
Er is nu een cursus die aan deze behoefte voldoet. In deze cursus maakt de cursist kennis met de belangrijkste programmeer-principes die in vrijwel alle programmeertalen terug te vinden zijn. Er wordt een duidelijk overzicht gegeven van deze principes en waar deze op gebaseerd zijn. De lesonderdelen worden verduidelijkt met analogieën uit de dagelijkse praktijk voor een snellere en betere begripsvorming. Tevens wordt hiermee de toepasbaarheid van het geleerde duidelijk gemaakt. Door middel van (werk-)opdrachten worden de vaardigheden verder geborgd.
Als hulpmiddel wordt de micro:bit gebruikt, omdat deze een laagdrempelige ontwikkelomgeving biedt en de leerlingen een extra ervaringsdimensie geeft. Ondanks de relatief eenvoudige opzet, biedt micro:bit namelijk veel mogelijkheden voor verdieping.
De cursus kan op locatie gegeven worden, maar ook op afstand online, zeker een interessante optie in deze tijd.
Voor meer informatie en voor een beschrijving van de cursus-inhoud zie cursus-programmeren
MakeCode for micro:bit 2020
juni 2020
In juni 2020 is er een nieuwe versie van de MakeCode programmeeromgeving voor micro:bit geïntroduceerd. Daarmee wordt een aantal spectaculaire vernieuwingen beschikbaar, zoals:
- naast BlokEditor en JavaScript nu ook Python, waarbij met één klik van de ene programmeertaal naar de andere gewisseld kan worden
- een volwaardige debugger voor het makkelijk testen van je code en het opsporen van fouten
- nieuwe muziekblokken, zoals een volumeregelaar voor muziek en een melodie-editor
- meer mogelijkheden met nieuwe blokken voor lussen
- functies die ook een (reken-)resultaat kunnen teruggeven aan je script
- een multi micro:bit mogelijkheid voor het testen van zenden en ontvangen in één editor
- directe toegang tot de zogenaamde GitHub omgeving, een online plek om je code te bewaren, versies bij te houden en te delen met anderen
- diverse verbeteringen van de editor
Voor een uitgebreid overzicht van de vernieuwingen, ga naar: MakeCode for micro:bit overzicht
micro:bit classroom
april 2020
Het lesgeven aan een grotere groep leerlingen wordt makkelijker gemaakt door de micro:bit classroom. Hiermee kun je een klas aanmaken, waarin je als leerkracht/docent een stuk code kunt delen met je leerlingen. Leerlingen kunnen zich aanmelden bij een aangemaakte klas, en de code gebruiken die in de klas aangemaakt is. Daarna kunnen leerlingen zelf code maken of de bestaande code wijzigen en is het voor de leerkracht/docent mogelijk om per leerling te zien waar die mee bezig is.
De 'classroom' kan opgeslagen worden en op een later tijdstip kan de les weer opgepakt worden waar je gebleven was.
De leerlingen hoeven niet fysiek in de klas aanwezig te zijn, e.e.a. werkt via internet ook op afstand. De leerling heeft alleen de aanmeldingsgegevens nodig om zich aan te melden bij de klas. In deze tijd, waar het lesgeven op afstand steeds belangrijker wordt, een handig hulpmiddel.
Ga voor meer informatie of het aanmaken van een klas naar https://classroom.microbit.org/
Computational Thinking project
donderdag 9 januari 2010
basisschool de Appelhof, Druten
Afgelopen donderdag 9 januari bracht Peter Kerris, gedeputeerde bij Provincie Gelderland, een werkbezoek aan basisschool De Appelhof in Druten om zich te laten informeren hoe scholen in Nijmegen en omgeving zich inzetten om kinderen op zo jong mogelijke leeftijd te leren programmeren met de micro:bit. De Appelhof is één van de 10 scholen die meedoen aan het zogenaamde PRiCT project waarin een duurzame organisatiestructuur wordt opgezet voor de regio Nijmegen om scholen te ondersteunen bij de introductie van computational thinking in het lesprogramma.
Ondernemen is vooruitzien. Daarom heeft NXP vorig jaar het initiatief genomen om samen met de Provincie Gelderland, Stichting Samenwerkende Techniek Centra Rijk van Nijmegen, Fontys Leraren Opleiding Tilburg en Stichting DevLab Academy, op basis- en middelbare scholen actief leraren te helpen met techniek- en computeronderwijs.
Op De Appelhof werken ze inmiddels al een tijdje met de micro:bits. ”De kleine computertjes kunnen van alles aansturen. Het is leuk, want je kunt allemaal dingen aan- en uitzetten, laten bewegen, geluid maken etc.
Voor meer informatie: ga naar:
- https://www.strvn.nl/prict/
- https://www.gelderland.nl/Nieuwsoverzicht/Kinderen-leren-digitaal-programmeren-met-Microbits
- https://rn7.nl/nieuws/kinderen-leren-programmeren-met-een-micro-bit
micro:bit @ Sinterklaasintocht Nijmegen
16 november 2019
Nijmegen Waalkade
De intocht van Sinterklaas in Nijmegen afgelopen zaterdag 16 november kreeg deze keer een extra en bijzonder karakter. Sinterklaas nam namelijk een ‘Computerpiet’ mee uit Spanje. Deze ‘Computerpiet’ liet aan Sint en de ouders zien hoe belangrijk het is om op hele jonge leeftijd te leren programmeren. ‘Computerpiet’ had de taak om samen met Sinterklaas bij de intocht de micro:bit onder de aandacht te brengen van de kinderen en hun ouders. Ook vroegen we de Sint om de micro:bit mee te nemen naar de scholen.
De activiteit is een onderdeel van een samenwerkingsproject met NXP, STRvN, DevLab Academy en Fontys Lerarenopleiding waar in de regio Nijmegen op basis- en middelbare scholen leraren/docenten actief geholpen worden met techniek- en computeronderwijs. Het doel is om de leerkrachten/docenten de vaardigheden mee te geven op het gebied van 'Computational Thinking' zodat zij deze aan leerlingen kunnen overdragen om hen zo voor te bereiden op een digitale toekomst. Het project beoogt een duurzame organisatie op te zetten waarbij steeds meer scholen betrokken worden die met Computational Thinking aan de slag willen, maar ook steeds meer bedrijven die in het vakgebied ondersteuning kunnen geven.
Op Het Talent, een basisschool in Nijmegen, werken ze inmiddels al een tijdje met de micro:bit. ”De kleine computertjes kunnen van alles aansturen. Het is leuk, want je kunt allemaal dingen aan- en uitzetten, laten bewegen, geluid maken etc. Ik kan makkelijk een programmaatje maken”, vertelt een van de leerlingen van Het Talent.
Sinterklaas geeft de kinderen natuurlijk graag lekkers en speelgoed. Maar als je met dat speelgoed ook nog eens slimmer kunt worden, dan is dat natuurlijk helemaal leuk.
micro:bit Live 2019
4 en 5 oktober 2019
BBC Quay House, MediaCity UK, Salfort, Manchester
Op 4 en 5 oktober 2019 vond in Manchester het micro:bit Live 2019 evenement plaats. De eerste in een rij, georganiseerd door de micro:bit Educational Foundation. Van over de hele wereld kwamen mensen hier naar toe om mooie micro:bit projecten en best practices met elkaar te delen. Op beide dagen een serie presentaties, demonstraties en poster sessies. Op de vrijdagavond was er ook een avondbijeenkomst waarbij de gasten konden genoeten van een hapje en een drankje, maar waar ook een waar muziekschouwspel ten gehore werd gebracht door honderden samenspelende micro:bits, opgetuigd als konijntjes met een groot gevoel voor ritme. Nederland werd vertegenwoordigd door Microsoft Nederland, 4PIP, CodeKids.nl en DevLab Academy met zowel een presentatie over de vele creatieve projecten in Nederland en een postersessie met demonstraties van de MAKER lessen. Er is veel informatie uitgewisseld en ook veel inspiratie opgedaan, zoals het micro:bit orkest, en kassen waarvan het klimaat met micro:bit wordt geregeld, maar ook een project waarin micro:bits als IoT (internet of things) devices werden ingezet om het energiegebruik op scholen te meten en te vergelijken met de CO2 uitstoot in dat gebied. Zo hebben de inspanningen van leerlingen van 10-11 jaar op diverse scholen geleid tot meer inzicht in het energieverbruik, en zelfs tot aanzienlijke besparingen. De kinderen kregen daarna de mogelijkheid om met het bespaarde geld uitbreidingen voor de speelplaats aan te schaffen.
Waar ze het in de UK 2 jaar geleden nog hadden over leren programmeren met de micro:bit, wat nog steeds relevant is, gaat het vandaag de dag over veel projecten met een relevante context, en laten velen zien dat er heel veel mogelijk is. Vooral wanneer de toepassingen maatschappelijk relevant zijn, spreken de mogelijkheden van micro:bit bij velen tot de verbeelding. Hopelijk leidt de opgedane inspiratie tot nieuwe projecten in Nederland, waarin scholen, bedrijfsleven en opleidingsinstituten samenwerken tot de introductie van Computational Thinking in het onderwijs.
Maker Faire 2019
zaterdag 28 en zondag 29 september 2019
Eindhoven, Strijp-S, Klokgebouw
Ook op de Maker Faire 2019 was natuurlijk weer de nodige aandacht voor micro:bit. Op de goedbezochte dagen liepen weer veel enthousiaste kinderen, ouders, nerds en overige belangstellenden rond. En het valt op dat op dit evenement iedereen iets aan het 'doen' is. Op veel stand kon je weer actief deelnemen door iets te maken.
micro:bit krijgt elk jaar meer aandacht en er waren nu ook weer een aantal stands die iets met of rond de micro:bit lieten zien. Zo bood CodeKids.nl de mogelijkheid om te leren programmeren, en 4PIP liet zien wat er allemaal mogelijk is met micro:bit. DevLav Academy had samen met de 2 genoemde organisatie een 'ketting' van zogenaamde Rube Goldberg machines staan. Machine waarin een balletje steeds weer nieuwe acties veroorzakkt, en als een machine klaar was, werd het balletje doorgegeven aan de volgende voor een nieuwe reeks aan kettingreacties.
Ook werd micro:bit onder de aandacht gebracht door Microsoft, Kiwi Electronics, maar bijvoorbeeld ook het Huygens Lyceum, die nog steeds een deel van de micro:bit muur (het zogenaamde kistjes project) in leven hebben.
Kortom, voldoende belangstelling en weer veel nieuw enthousiasme voor micro:bit.
BYOR Easyboard micro:bit
Solly Systems {http://www.byor.nl/} lanceerde onlangs een belangrijke upgrade van hun Built Your Own Robot (BYOR) systeem. De eerste versie dateert uit het pre-micro:bit tijdperk en is een computerbordje van 8 x 8 cm met daarop vier ingangen en vier uitgangen. M.b.v. snoertjes sluit je hier eenvoudig input- en output-onderdelen op aan. Hierbij reageert output 1 op input 1, output 2 op input 2 etc.
De verschillende onderdelen (draaiknoppen, lichtsensoren, geluidsensoren, stappenmotoren, servo’s, luidsprekers etc.) zitten op ronde printplaatjes die eenvoudig met splitpennen bevestigd kunnen worden. Hierdoor is het supereenvoudig om van een paar dozen, melkpakken etc. een echte robot te bouwen.
Op het nieuwe Easybord is de Arduino vervangen door computerchips die op het bord zijn bevestigd en vinden we een connector waarin een micro:bit geplaatst kan worden. Zonder micro:bit werkt het Easybord nog steeds als vanouds en heb je binnen de kortste keren een melkpak dat beweegt op licht of geluid.
Als de micro:bit wordt aangesloten dan neemt deze de hele besturing over en kan de robot geprogrammeerd worden via de standaard-editor van de micro:bit op http://makecode.microbit.org.
In- en uitgangen
Iedere in- en uitgang van het Easyboard heeft een eigen pin op de micro:bit. Voor de ingangen zijn dit de pinnen P0 t/m P3 en voor de uitgangen de pinnen P13 t/m P16. De sensoren en de output-onderdelen (actuatoren) werken digitaal en analoog. Hiermee worden echter alle mogelijkheden van de micro:bit gebruikt. Een deel van de pinnen heeft namelijk meerdere functies en als je bijvoorbeeld P3 gebruikt als analoge input dan moet je het display van de micro:bit uitschakelen. Door het beperkte aantal geschikte poorten op de micro:bit heeft de nieuwe Byor twee in- en uitgangen minder dan de oude Byor.
Het is erg jammer dat P0 niet meer gebruikt kan worden voor het aansluiten van een luidspreker. Alhoewel veel leerkrachten dit mogelijk als een groot voordeel zullen ervaren, was een luidsprekertje op het EasyBoard door leerlingen enorm gewaardeerd.
Het laatste minpuntje is de wat onlogische nummering van de aansluitingen op het EasyBoard. Deze telt namelijk van beneden naar boven, waarbij het ook niet helpt dat deze nummers op de achterkant van het board staan en niet op de voorkant. Watervaste stift en een vaste hand zijn hiervoor echter een eenvoudige oplossing.
Conclusie
De BYOR was al een succes in het onderwijs en met het nieuwe Easyboard (dat ook nog eens goedkoper is dan het oude board) kan je leerlingen van de groepen 5 t/m 8 hun eigen robot laten bouwen. Dat de nieuwe Byor vier in- en uitgangen heeft in plaats van zes doet niets af aan de creatieve mogelijkheden. Vanaf groep 7 kunnen leerlingen hun robot ook nog eens via de micro:bit programmeren waarbij de elektrische verbindingen eenvoudig te maken zijn. Ook de sensoren en de motoren werken in één keer en goed, iets wat helaas niet altijd gezegd kan worden van andere micro:bit sets!
Meer informatie: https://www.byor.nl/
micro:bit meetup tijdens Codeweek
woensdag 16 oktober 2019
@Microsoft, Evert van de Beekstraat 354, 1118 CZ Schiphol
Op woensdagavond 16 oktober is er van 18:00 tot 21:00u. op een nog te bepalen plaats de eerste Nederlandse micro:bit meetup voor iedereen die iets van de micro:bit wil laten zien, ervaringen wil uitwisselen of gewoon eens andere micro:bit enthousiasten wil ontmoeten.
How to raise an inventor
vrijdag 21 juni 2019
Dynamo, Catharinaplein 21, Eindhoven
DevLab en Codekids.nl hebben als Nederlandse organisaties meegedaan aan een Europees project waarin lesmateriaal is ontwikkeld en getest op scholen in 4 landen. Het betreft hier lesmateriaal op het gebied van techniek-onderwijs met als doelgroep de leeftijdscategorie 9-14 jaar. Er zijn verschillende modules ontwikkeld:
micro:bit MAKER lesserie
- LEGO mindstorms
- 3d ontwerpen en printen
- van idee naar creatie
Op vrijdag 21 juni 2019 is het project afgesloten met een slotevenement in het gebouw van Dynamo in Eindhoven, waarin aandacht wordt besteed aan de resultaten van het project. Pauline Maas gaf een boeiende presentatie over het leren van technische vaardigheden op school. Aansluitend konden bezoekers kennismaken met de nieuw ontwikkelde lesmodules, de ontwerpers spreken en workshops volgen om kennis te maken met de modules.
Voorafgaand aan het evenement was er een 3 daagse Makeathon waarin de kennis uit de lesmodules door (internationale) leerlingen wordt gebruikt om zogenaamde Rube Goldberg Machines te maken/bouwen. Op het "How to raise an inventor" evenement werden alle machines aan elkaar geschakeld, en werd het resultaat van deze Makeathon omgetoverd tot een adembenemende demonstratie.
Ook bij Korein Kinderplein (locaties Aldendriel en Keverberg), onderdeel van Wij Zijn Jong, is hard gewerkt aan Rube Goldberg machines, die werden opgenomen in de demonstratie op het slotevenement.
Bekijk meer foto's en de video (4,5 min) van de hele afsluitende week:
Makeathon 18-20 Juni en How to raise an inventor evenement 21 juni 2019. foto's video
Dutch Technology Week
zaterdag 25 mei 2019
Best, campus Philips Healthcare, Greenhouse
Op zaterdag 25 mei van 11.00-17.00 opent Philips in Best – onderdeel van Philips Innovation Center Eindhoven – haar deuren als ‘Hotspot’ op de ‘High Tech Ontdekkingroute’. Iedereen is welkom! Tijdens deze open dag zal micro:bit aanwezig zijn in het Greenhouse op de campus van Philips Healthcare, met:
- de op micro:bit gebaseerde escape-room: Time Machine
- een micro:bit programmeer workshop
Open de plattegrond van de campus, en klik op het Greenhouse (in het midden) voor meer informatie.
Dutch Technology Week
4-9 juni 2018
Eindhoven regio
De 7e editie van de Dutch Technology Week (DTW) is van 4 t/m 9 juni 2018. Tijdens deze week worden wonderlijke en innovatieve technologieverhalen verteld.
Vorig jaar heeft DevLab Academy als onderdeel van de Dutch Technlogy Week (DTW) een op micro:bit gebaseerde escape room ontwikkeld om micro:bit op een ludieke manier onder de aandacht te brengen. Deze escape room is mogelijk gemaakt door de support van de bedrijven NXP, Philips, ICT-group en Deloitte. Voor meer info zie deze link.
Dit jaar pakken we opnieuw uit op de DTW met een gaaf micro:bit project, weer met ondersteuning van high-tech & ICT bedrijven, en deze keer ook met 23 scholen die in totaal zo'n slordige 1000 maakprojecten realiseren gebaseerd op micro:bit. Klik hier voor meer informatie over het project.
Het belooft een mooi spektakel te worden. De 'muur' van projecten zal op de volgende evenementen te zien zijn:
- ma 4 juni: officiële opening DTW (dit is een besloten bijeenkomst voor mensen uit de High-Tech industrie en politiek)
- do 7 juni: AutoTech, Automotive Campus, Helmond (alleen voor scholen die zich hebben aangemeld voor workshops)
- za 9 juni: HighTech Ontdekkingsroute (vrije inloop voor iedereen), inclusief micro:bit workshop, High Tech Campus, Philips gebouw 34, Eindhoven
- za 9 juni: HighTech Ontdekkingsroute (vrije inloop voor iedereen), inclusief micro:bit workshop, Automotive Campus, Helmond
Zie ook de VLOG's over de lopende activiteit op: blog
Dit "micro:bit @ DTW 2018" project wordt mede mogelijk gemaakt door: