micro:bit @ DTW 2018

DTW 2018 event.pngDe 7e editie van de Dutch Technology Week (DTW) was van 4 t/m 9 juni 2018. Tijdens deze week werden wonderlijke en innovatieve technologieverhalen verteld.

De hightech industrie is een belangrijke sector voor de Nederlandse economie. De sector draagt bij aan het ontwikkelen van oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken en levert echt topprestaties. En daar zijn we ontzettend trots op! Om dit trotse gevoel te delen werken bedrijven, overheden en kennisinstellingen samen aan een week vol met technologische verrassingen. Iedereen kan tijdens de DTW zien, voelen en ervaren hoe kansrijk en uitdagend het is om mee te werken aan uitvindingen die de wereld veranderen.

Tijdens de DTW van 2017 heeft DevLab Academy als onderdeel van de Dutch Technlogy Week (DTW) een op micro:bit gebaseerde escape room ontwikkeld om micro:bit op een ludieke manier onder de aandacht te brengen. Deze escape room is mogelijk gemaakt door de support van de bedrijven NXP, Philips, ICT-group en Deloitte. Voor meer info zie deze link.

In 2018 heeft DevLab Academy opnieuw uitgepakt op de DTW met een gaaf micro:bit project, weer met ondersteuning van high-tech & ICT bedrijven, en deze keer ook scholen. Maar liefst 24 PO en VO scholen, en buitenschoolse organisaties hebben meegewerkt aan dit project.
De bedoeling was om een systeem te bouwen waarin zoveel mogelijk micro:bits met elkaar samenwerken/communiceren. Dit hebben we bereikt door een grote hoeveelheid maak-projecten in kistjes te plaatsen waarvan een grote muur gebouwd werd. In de kistjes, die allemaal dezelfde maat hadden, ±35x35cm en ±25cm diep, zijn door kinderen en andere deelnemers maakprojecten gebouwd waarbij de eigen creativiteit de boventoon voerde. Hierbij kun je denken aan het uitbreiden van micro:bit met b.v. een motortje dat iets in beweging zet, of uitbreiding met led’s of andere lampjes die licht geven. De kistjes werden op de DTW gestapeld tot een grote 'muur' met een grote diversiteit aan verschillende invullingen. Al die projecten kunnen centraal worden aangestuurd om de bewegingen en/of lichteffecten in gang te zetten. Dit gaat per school, per leerling of allemaal. Om dit mogelijk te maken werd er gebruik gemaakt van een verplicht stukje code dat door DevLab is aangeleverd. De rest van de codering was naar eigen inzicht en creativiteit.

20180426_102536_001.jpg
Om e.e.a. mogelijk te maken, en een groot aantal kistjes te creëren, hebben we de hulp van scholen ingeschakeld. Er hebben 24 scholen aan dit initiatief meegewerkt met een of meerdere klassen, goed voor in totaal zo'n slordige 1000 projecten.

Het was een mooi spektakel. De 'muur' van projecten was op de volgende evenementen te zien:

  • ma 4 juni: officiële opening DTW (dit is een besloten bijeenkomst voor mensen uit de High-Tech industrie en politiek)
  • do 7 juni: AutoTech, Automotive Campus, Helmond (alleen voor scholen die zich hebben aangemeld voor workshops)
  • za 9 juni: HighTech Ontdekkingsroute (vrije inloop voor iedereen), inclusief micro:bit workshop, High Tech Campus, Philips gebouw 34, Eindhoven
  • za 9 juni: HighTech Ontdekkingsroute (vrije inloop voor iedereen), inclusief micro:bit workshop, Automotive Campus, Helmond

Na de DTW is een gedeelte van de 'muur' ook nog te zien geweest in de centrale hal van NXP op de High Tech Campus in Eindhoven, in het Warehouse of Innvation in het voormalige V&D pand in het centrum van Eindhoven, en op de Eindhoven Maker Faire 2018, op Strijp-S.

Zie ook de VLOG's over dit project op: Blog

Dit "micro:bit @ DTW 2018" project werd mede mogelijk gemaakt door:

NXP.png     Philips logo 3992835566_34a57f6492_o.jpg     Simac_logo_rgb.jpg     Van Mierlo logo 2480x445.png