Lesmateriaal voor micro:bit in Nederland

Een belangrijk aandachtspunt is het lesmateriaal. Er is heel veel materiaal beschikbaar, zeker als je de Engelstalige content meetelt, maar de meeste docenten hebben behoefte aan structuur hierin. Waar moet je als beginner mee starten, wat is de volgende stap, hoe ver ga je door, etc. Om die structuur aan te brengen, hebben wij in een Docent Ontwikkel Team en een samenwerking tussen JetNet, Fontys Lerarenopleidingen, NXP, Deloitte, CodeKids en DevLab Academy een opzet gemaakt voor drie lesseries, EXPLORER, PROGRAMMER en MAKER:

 

EXPLORER    explorer-kaart.png

de allereerste kennismaking, geschikt voor leerlingen die nog nooit iets met programmeren gedaan hebben

 

PROGRAMMER    programmer-kaart.png

de voortzetting uitgaande van bestaande programmeer-principes, voor de leerlingen die voor dit vak kiezen en iets meer de diepte in willen gaan

 

DOCENTENHANDLEIDING    handleiding.png

extra informatie voor de docent over de kaarten en het lesgeven (met EXPLORER en PROGRAMMER)

 

De EXPLORER en PROGRAMMER series alsmede de Docentenhandleiding zijn in een testversie beschikbaar. In een test-fase wordt het ontwikkelde lesmateriaal van deze series op een groot aantal scholen in gebruik genomen. Met de ontvangen feedback vanuit de scholen zetten we de puntjes op de "i" en introcuceren we begin 2019 de definitieve lesseries voor algemeen gebruik.

 

MAKER        MAKER Afstand meten.png

toepassing in het maak-onderwijs, waarbij de micro:bit en coderen als onderdeel wordt gezien van een breed palet aan hulpmiddelen die je kunt inzetten om je (maak-)doel te bereiken

Voor de docent is bij elke MAKER les ondersteunend materiaal beschikbaar.


The MAKER lesson series is also available in English:

MAKER (Eng)     


De MAKER lesserie is één van de resultaten van een Erasmus project ("How to raise an inventor") waar 4 landen aan meededen. Nederland (DevLab Academy i.s.m. Codekids.nl) heeft in dit project de micro:bit MAKER lesserie ontwikeld, andere landen hebben andere lesmodules ontwikkeld (lees: geen micro:bit). Alle modules zijn beschikbaar in het Nederlands en Engels.

Klik op de link om ook de andere lesmodules te bekijken.