Microbit verkeerslicht / de grenzen van de microbit

1 reactie 0 nieuw Laatste bericht
Microbit verkeerslicht / de grenzen van de microbit
Henk van Hulst
19/feb/2018
Avatar

Op de Techniek Fabriek Houten hebben we een verkeerslicht installatie opgezet. Het is T-kruising voorzien van twee verkeerslichten. Op de doorgaande weg een voetgangers oversteek voorzien van een drukknop. Aangevuld met een flitspaal en twee wegsensoren (reed relais / magneetje op het voertuig) die het verkeer kunnen detecteren. Met een pot meter kan de toegestane snelheid worden ingesteld. In totaal worden 13 i/o pinnen gebruikt waarvan 9 uitgangen en 4 ingangen. Er is gebruikt gemaakt van Lego – vooral de grondplaten zijn handig en geven de installatie een goede uitstraling. De verkeerslichten zijn met lego blokjes samen te stellen maar we hebben ook gebruikt gemaakt van 3D printer. Verder is het solderen van ledjes.


De volgende functie zijn geïmplementeerd:
• Twee stoplichten gesynchroniseerd
• Voetgangers oversteek met drukknop
• Rood licht camera
• Snelheidscamera
• Regeling op verkeersintensiteit (optie)
• Straatverlichting dynamische besturing (optie)


We leren de kinderen eerst de basis i/o opdrachten dus een ledje aan/uit doen en een drukknopje inlezen. Daarna kunnen ze met de installatie aan de slag en vinden wel uit in welke volgorde de aan/uit blokjes geschakeld moeten worden.
Dit project is eerst uitgevoerd met een Arduino UNO samen met Snap4Arduino. Met Scratch werd de installatie aangestuurd en er werd op het scherm een simulatie gemaakt van de status van de installatie. Ook de snelheid van het voertuig werd weergegeven. Eigenlijk was het hardware model helemaal niet meer nodig.
We waren geïnteresseerd of de microbit toegepast zou kunnen worden. We hebben de microbit in een break-out connector geplaatst en toen was het eerste verschil al merkbaar. De Arduino werkt met mannetjes steekdraadjes terwijl de Microbit het op vrouwtjes houdt.


De microbit heeft maar zes “dedicated” pinnen – er zijn nog wel tien andere pinnen maar die worden gedeeld met o.a display,drukknoppen,sensoren. In ons geval moest het 5x5 display uitgeschakeld worden dat was wel jammer.
Steeds moest de toepassing gecompileerd en geladen worden. Debugging was vrij lastig mede door het ontbreken van het display waarop je een status kon weergeven - nu werd het echt een black box. Een grafische simulatie was niet mogelijk.
In dit geval biedt Snap4Arduino meer voordelen, echter de microbit heeft ook weer zijn leuke dingen zoals de radio communicatie en mobiele mogelijkheden. Het totale Scratch pakket biedt meer functionaliteit dan de blokjes editor microbit. Een mogelijkheid is om de microbit als een i/o module onder Scratch te hangen en er zijn al ontwikkelingen in deze richting.

Hoe we verder gaan gewoon met beide werelden verder klooien en niet een type micro computer heilig verklaren en ...... morgen is het weer anders.

Arjan Pot
21/jan/2019
Avatar

Is het een idee om meerdere microbits met bluetooth te koppelen? Je hebt dan veel meer IO en kunt de 5x5 matrix nog gebruiken.