09/nov/2017

I&I Praktijkdag

Koningsbergergebouw  -  Universiteit van Utrecht  -  De Uithof

Op 9 november 2017 vond de praktijkdag plaats voor informatica docenten, georganiseerd door I&I, de vakvereniging voor informatica en digitale geletterdheid. De vakvereniging maakt zich sterk voor een structureel aanbod van kwalitatief hoogwaardig onderwijs ten behoeve van informatica en digitale geletterdheid op alle basis- en middelbare scholen in Nederland.

Op deze dag werd ruim aandacht besteed aan micro:bit, allereerst in de keynote van Johan de Groote (NXP): "The future is with our children….. So, teach them well". Hij liet zien hoe razendsnel de technologische ontwikkelen gaan, welke gevaren dit met zich meebrengt maar ook welke kansen dit biedt als wij nu investeren in ICT-onderwijs op onze scholen.

Daarnaast waren er diverse hands-on workshops met de micro:bit, gegeven door diverse medewerkers van NXP. Hierin werd het lesmateriaal gebruikt dat ontwikkeld is in het samewerkingsverbad tussen DevLab Academy, CodeKids, NXP, Fontys, Jetnet en een tiental docenten in een zogenaamd docentenontwikkelteam. 

Pauline Maas van 4PIP gaf ook een maker education workshop, volledig gebaseerd op micro:bit toepassingen.

Ook DevLab Academy was ter plaatste met de escape room "Time Machine" waar de leraren de kans kregen om binnen 10 minuten te ontsnappen door spellen te spelen op basis van de micro:bit (incl. programmeren). Net als eerder op evenementen als de Dutch Technology Week was er veel belangstelling voor deze bijzondere ‘attractie’, alleen durfden veel leraren – in tegenstelling tot leerlingen – de escape room niet zelf uit te proberen. Wel ga e.e.a. veel aanleiding om elkaar te spreken over de rol van micro:bit in het onderwijs.

Delen